Veleposlaništvo RS Brasilia /Informacije za popotnike /

Informacije o potovanjih v Brazilijo, Bolivijo, Ekvador, Kolumbijo in Venezuelo

IZREDNO OBVESTILO

Priporočamo, da do nadaljnjega opustite vsa potovanja v Brazilijo, Bolivijo, Ekvador, Kolumbijo in Venezuelo.

Vse slovenske državljane, ki se nahajajo v Boliviji, Braziliji, Ekvadorju, Kolumbiji in Venezueli ter imajo zaradi omejitev in prekinitev letalskih povezav z Evropo težave pri odhodu iz države oziroma pri vračanju v Slovenije, prosimo, da nas o tem obvestite.

Dežurna številka veleposlaništva: +55 61 982 663 878, dosegljivi smo tudi na email naslovu sloembassy.brasilia(at)gov.si

 

Informacije o varnosti potovanj so dostopne na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve RS v rubriki Konzularne informacije. Posamezna obvestila po državah so na voljo v rubriki Predstavništva po svetu in na naslednjih povezavah:
  
Brazilija
Bolivija
Ekvador
Kolumbija
Venezuela

Večina potovanj poteka brez kakršnihkoli nevšečnosti. Kljub temu se popotnikom svetuje, da se na potovanje pripravijo in o njem ustrezno informirajo, saj si na ta način lahko zagotovijo prijetno potovanje in izognejo morebitnim nevšečnostim.

V kolikor na potovanju v Braziliji, Kolumbiji, Ekvadorju, Boliviji ali Venezueli potrebujete  nujno konzularno pomoč (nesreča, hospitalizacija, smrt, izguba potnega lista) stopite v stik z Veleposlaništvom RS v Braziliji (+55 61 3365 1445 stacionarna številka, +55 61 981 538 306 dežurna mobilna številka, namenjena izključno nujnim primerom - nesreča, hospitalizacija, smrt).

O svojem potovanju obvestite svoje bližnje ali prijatelje. Sporočite jim naslov in telefonske številke hotela ali stanovanja, kjer boste nastanjeni. Popotnikom predlagamo, da pred potovanjem v države akreditacije Veleposlaništva RS v Brasilii posredujejo na e-pošto vbi(at)gov.si naslednji obrazec. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Pripravite si kopije vašega potnega lista, osebne izkaznice, letalske karte ter jih shranite ločeno od izvirnikov. Koristno je, da omenjene dokumente skenirate in si jih pošljete na svojo e-pošto, do katere imate dostop med potovanjem.

Na potovanje vzemite le nujno potrebne dragocene predmete in elektronske naprave, ostale raje pustite doma. Odsvetujemo nošnjo vrednega nakita, ur, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov.

Preverite veljavnost vašega potnega lista, ki za vstop v Brazilijo, Kolumbijo, Ekvador, Bolivijo in Venezuelo mora imeti še najmanj 6 mesečno veljavnost.

Informacijo o tropskih boleznih in obveznih cepljenjih najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: http://www.nijz.si/sl/zika-virus.

Pozor: Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno za popotnike, ki so starejši od 9 mesecev (Brazilija) oz. starejši od 1 leta (Kolumbija, Venezuela, Bolivija) in pripotujejo iz držav, kjer je rumena mrzlica endemična. Tabelo držav, kjer je rumena mrzlica endemična, in informacijo, ali je za potovanje v državo obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, najdete na spletni strani Mednarodne zdravstvene organizacije v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination; http://www.who.int/ith/en/).

Napotki za potovanje po Braziliji   

Vstop, bivanje in potovanje po Braziliji

Za vstop v Brazilijo mora vaš potni list imeti še najmanj 6 mesečno veljavnost. Slovenski državljani za vstop v Brazilijo ne potrebujejo vizuma in lahko v Braziliji bivajo največ 90 dni v vsakem 180 dnevnem obdobju. 

Ob vstopu v Brazilijo je potrebno Federalni policiji oddati izpolnjen vstopni obrazec, ki ga prejmete na letalu. Dostopen je tudi na spletni strani Federalne policije, v kolikor ga želite izpolniti vnaprej. Žigosan obrazec hranite do vašega odhoda iz Brazilije, saj ga boste morda ob odhodu iz države morali predložiti Federalni policiji. Ob vstopu v Brazilijo lahko od vas zahtevajo, da predložite povratno letalsko karto ter dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih (gotovina, potovalni čeki, bančne kartice). V kolikor prečkate brazilsko mejo na kopnem iz katerekoli sosednje države Brazilije bodite pozorni, da vam bodo v potni list odtisnili vstopni žig.  

Če ste dvojni brazilsko-slovenski državljan morate pri vstopu in izstopu iz Brazilije uporabljati brazilski potni list.   

V kolikor načrtujete nakup letalskih kart za notranje lete v Braziliji, bodite pozorni, saj nakup kart preko spletnih strani ni izvedljiv, če nimate brazilske davčne številke (CPF). Letalske karte lahko kupite že doma, prav tako pa tudi preko turističnih agencij v Braziliji ali neposredno pri letalskih prevoznikih na letališču. Od 20. 6. 2017 bo mogoče kupiti cenejše letalske karte, ki v ceni ne bodo zajemale oddane prtljage do skupne teže 23 kg. Še vedno bodo v prodaji tudi običajne letalske karte, ki v ceni zajemajo oddano prtljago do 23 kg.

Ne pozabite na repelente zoper komarje, zaščito pred soncem (pokrivalo, sončna očala, kreme z UV zaščitnim faktorjem) in upoštevajte, da so lahko zimske noči (junij, julij, avgust) ponekod na jugu Brazilije zelo mrzle. Prav tako tako so zimski meseci lahko hladni in vlažni tudi v mestih kot je Rio de Janeiro, kjer  stanovanjske in hotelske namestitve tudi običajno nimajo gretja.

Znanje angleškega jezika v Braziliji ni razširjeno, zato vam bo poznavanje portugalskega jezika ali poznavanje ključnih fraz in besed v portugalščini v veliko pomoč.  

Pristojno brazilsko ministrstvo je 9.5.2019 sprejelo nova pravila glede vnosa prehrambenih izdelkov v Brazilijo. Vsak prehrambeni izdelek, ki ga posameznik pripelje v svoji prtljagi, mora biti vnaprej najavljen. Prehrambeni izdelki morajo biti v originalni embalaži, primerno zaprti in označeni v portugalskem, španskem, francoskem ali angleškem jeziku. Iz oznake mora biti jasno razvidna pristojna sanitarna služba države, v kateri je bil izdelek proizveden. 

Potovanja z mladoletnimi otroki, ki imajo tudi brazilsko državljanstvo

Mladoletni otroki, ki imajo dvojno slovensko in brazilsko državljanstvo morajo v in iz Brazilije potovati z brazilskim potnim listom. Če potujejo samo z enim od staršev ali zakonitih zastopnikov ali s tretjimi osebami, morajo imeti s seboj pooblastilo drugega starša oziroma obeh staršev (dva izvoda). Starši otrok z dvojnim državljanstvom naj se za natančna pojasnila in navodila obrnejo na brazilsko veleposlaništvo v Ljubljani.

Izguba ali kraja potnega lista

V kolikor boste na potovanju izgubili ali vam bo ukraden potni list, stopite v stik z Veleposlaništvom RS v Braziliji (+55 61 3365 1445 stacionarna številka). Krajo ali izgubo je potrebno takoj prijaviti na policiji, kjer morate pridobiti policijski zapisnik. V Riu de Janeiru obstaja Postaja turistične policije, ki se nahaja na križišču ulic Rua Afrânio de Melo Franco in Rua Humberto de Campos v mestni četrti Leblon. Telefonska številka turistične policije je +55 (21) 2332-2924.  

Za izdajo potnega lista za vrnitev je potrebno poleg policijskega zapisnika, predložiti še lastno fotografijo (enako kot za potni list ali osebno izkaznico) in poravnati konzularno takso (19 EUR, možnost plačila v brazilskih realih). Svetujemo, da imate na potovanju ločeno od potne listine shranjeno fotokopijo in sken potnega lista. Slednjega si pred potovanjem lahko pošljete na vašo e-pošto.

Opozorilo: V kolikor izgubite potni list in imate povratni let iz Brazilije v Slovenijo s prestopanjem na letališču v ZDA, opozarjamo, da je pred povratkom potrebno pridobiti novi biometrični potni list, kar traja vsaj 10 delovnih dni, in za tem opraviti še obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja v ZDA (Electronic System for travel Authorization – ESTA). Registracijo lahko opravite na uradni spletni strani. Če se želite v Slovenijo vrniti s potnim listom za vrnitev, bo potrebno kupiti novi povratni let, brez prestopanja v ZDA.

Denar in uporaba bančnih kartic – pozor na možnost kloniranja

Uporaba debetnih in kreditnih kartic je v Braziliji razširjena, s tem pa so pogoste tudi njihove zlorabe. Večina nakupov s karticami in dvigov gotovine na bankomatih v Braziliji sicer poteka brez težav. Upoštevajte, da lahko na bankomatih primanjkuje  gotovine, zato imejte na potovanju tudi alternativen finančni vir (devize ali potovalne čeke). Glede potovalnih čekov preverite pri izdajatelju, katere brazilske banke jih sprejemajo, saj njihova uporaba ni ravno razširjena.

Svetujemo, da pri vaši banki v Sloveniji še pred potovanjem preverite, ali je uporaba vaše kartice v Braziliji omogočena, kakšen je limit vaše dnevne potrošnje in kakšen je limit dvigovanja gotovine na bankomatih. Na brazilskih bankah je dvig gotovine omejen. Na bankah HSBC in Bradesco dnevno na 1.000 BRL (cca. 250 EUR), na večini drugih brazilskih bank pa 800 BRL (cca. 200 EUR). Najvišji bankovec pri brazilskem realu je 100 BRL. Na nekaterih bankah dvig denarja s tujimi debetnimi karticami ni mogoč.

Svetujemo, da si še pred potovanjem omogočite storitev obveščanja o vseh kartičnih transakcijah z SMS sporočilom, saj boste le na ta način pravočasno obveščeni o morebitni zlorabi kartice. Do zlorab – kloniranj kartic – prihaja tako na bankomatih, kakor tudi na nekaterih prodajnih mestih (na primer kioski na plaži ipd.). Pri odtipkanju vašega gesla na bankomatu ali POS terminalu z roko dobro zakrijte tipkovnico, saj boste na ta način lahko preprečili razkritje gesla. Svetujemo, da denar na bankomatih dvigujete le na sedežih bančnih podružnic in če je le mogoče v času njihovega obratovanja (podnevi). 

Menjavo denarja svetujemo zgolj v pooblaščenih menjalnicah in bankah. Nikakor ne na ulici. Pri menjavi višjih vsot nekatere uradne menjalnice ponujajo ugodnejše menjalne tečaje.

Pri dvigu gotovine iz bančnega avtomata bodite pozorni, da na bankovcih ni nobene barve. Nekateri bančni avtomati so namreč opremljeni s posebnim sistemom zoper kraje, ki na bankovce odtisne roza barvo, v kolikor je bančni avtomat poškodovan oziroma je bil zlorabljen. Roza obarvani bankovci izgubijo svojo vrednost.

Če iz bankomata prejmete obarvane bankovce, se nemudoma obrnite na banko, kjer vam bodo bankovce zamenjali. Če bančni avtomat ni v banki ali ste denar dvignili izven uradnih ur banke, shranite potrdilo o dvigu denarja in na najbližji policijski postaji prijavite dogodek ter zahtevajte policijsko poročilo.

Kriminal

Raven kriminala v Braziliji je visoka. Do nasilja in kriminalnih dejanj lahko pride kjerkoli in napadalci lahko uporabijo strelno in drugo orožje. Popotnikom svetujemo, da ne nosijo dragega nakita, ur in oblačil ter večjih vsot denarja. Prenosni telefon, tablica in kamera naj bodo skriti očem javnosti. Potni list in ostale vrednejše predmete shranite na varno mesto, na primer v sef ali zaklenjeno potovalko v hotelu. Ob izhodih imejte zmeraj pri sebi kopijo potnega lista in še nek drug identifikacijski dokument s fotografijo (na primer slovensko osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje).

V kolikor ste napadeni se ne upirajte! Izročite svoje imetje, nakit, denar in denarnico. Roparji so lahko oboroženi in pod vplivom drog! 

Bodite pozorni na možnost manjših kraj in tatvin na plažah in tudi predelih mest, ki na prvi pogled delujejo povsem varno (na primer plaža Ipanema v Riu de Janeiru). V Riu de Janeiru prihaja do t.i. "arrastões", kjer skupine tatov okradejo ljudi na določenem predelu plaže in zbežijo. Na plažo in po mestu ne nosite dragocenih stvari in bančnih kartic. Za primere hitrih in manjših tatvin ni napačno imeti pripravljene manjše vsote denarja ločeno od vaše denarnice. Na manjše tatvine in žeparje bodite posebej pozorni tudi na metroju, avtobusu, v bližini vseh turističnih znamenitosti, ki jih obišče veliko število obiskovalcev. 

Pogoste so kraje predmetov iz avtomobilov. Prav tako prihaja do kraj avtomobilov. Svetujemo, da si pred vožnjo z avtomobilom vnaprej pripravite ključe, da jih ne boste iskali pred vozilom. Med vožnjo imejte zaprta okna in zaklenjena vrata avtomobila. Posebno pozornost svetujemo ponoči pred semaforji med čakanjem na zeleno luč. Ponoči bodite pozorni tudi na neznance, ki se približajo avtu in sprašujejo za informacije. Izogibajte se odročnih in samotnih mestnih četrti, kjer ni veliko prometa ali ljudi, razen če predel dobro poznate.
 
Posilstev in drugih spolnih prekrškov je malo, vendar se dogajajo in so prav tako v porastu. Žrtve so tako ženske kot moški. V nekaterih primerih žrtvam podtaknejo drogo v pijačo. Svetujemo, da si pijačo kupujete sami in da jo imate ves čas pod nadzorom.
 
Za favele/siromašne četrti brazilskih velemest je značilna visoka raven revščine in kriminala. V favelah v Riu de Janeiru delujejo posebne pomiritvene policijske enote. To je varnostno situacijo v favelah izboljšalo, kljub temu pa favele ostajajo nevarna področja. Odsvetujemo obiske favel tako individualno kakor tudi v okviru vodenih turističnih ogledov v organizaciji specializiranih turističnih agencij.

Brazilija je tranzitna država tihotapljenja drog, zato naj bodo potniki previdni, kje puščajo in komu zaupajo svojo prtljago. Brazilski nadzor nad tihotapljenjem droge potnikov je posebej strog na letališčih, občasno pa izvajajo tudi naključne preglede na avtobusnih in ladijskih linijah po državi. Kazni za tihotapljenje drog so visoke.

Nujna policijska in gasilska pomoč

Če potrebujete pomoč policije pokličite na telefonsko številko 190 in zaprosite za prihod policije.

Postaja turistične policije v Riu de Janeiru je odprta 24 ur/dnevno. Nahaja se na križišču ulic Rua Afrânio de Melo Franco in Rua Humberto de Campos v mestni četrti Leblon. Telefonska številka turistične policije je +55 (21) 2332-2924. 

Gasilce lahko pokličete na telefonsko številko 193.

Zdravje in zdravstveno zavarovanje

Tujci so v Braziliji upravičeni do nujne zdravniške pomoči v javnih bolnišnicah. Raven storitev po javnih bolnišnicah niha, čakalne vrste so lahko dolge, bolnišnice pa natrpane. Zasebne bolnišnice sprejmejo le paciente, ki zdravstvene storitve plačajo v naprej ali pa dokažejo, da imajo zadostna sredstva za plačilo zdravstvenih storitev ali ustrezno zdravstveno zavarovanje.

Priporočamo, da si pred potovanjem v Brazilijo pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo stroške zdravljenja in repatriacijo v primeru hujše bolezni ali smrti. Stroški zdravljenja in stroški repatriacije so v Braziliji visoki. Svetujemo, da preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki jih želite.

Kot običajno na popotovanjih v druge predele sveta svetujemo, da med potovanjem pijete ustekleničeno vodo. 

Nujna zdravniška pomoč

Če na potovanju potrebujete nujno zdravniško pomoč, lahko pokličete na telefonsko številko 192 in zaprosite za reševalno vozilo. Lekarn je v Riu de Janeiru in drugih brazilskih mestih veliko, v večjih mestih marsikatera odprta 24 ur. 

Bolnišnice v Riu de Janeiru: 

Hospital Barra D’Or
Avenida Ayrton Senna, 2541
www.barrador.com.br
Barra, Rio de Janeiro

Unimed-Rio Cooperativa de Trabalho Médico
Avenida Armando Lombardi, 400
Barra, Rio de Janeiro

Hospital Samaritano
Rua Bambina 98, Botafogo
www.hsamaritano.com.br
Copacabana, Rio de Janeiro

Hospital Copa D’Or (možnost plačila s karticami)
Rua Figueiredo Magalhães 875, Copacabana
www.copador.com.br
Copacabana, Rio de Janeiro

Hospital Quinta D’Or
Rua Almirante Baltazar, 435
www.quintador.com.br
Maracanã, Rio de Janeiro

Hospital Pasteur
Praça da República, 111
www.hospitalpasteur.com.br
Maracanã, Rio de Janeiro  

Cepljenja

Popotnikom priporočamo, da se pred potovanjem pravočasno informirajo o ažurnih informacijah glede obveznih in priporočljivih cepljenjih v Ambulantah za popotnike, ki delujejo v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Informacije za popotnike so dostopne tudi na spletni strani Zdravi na pot in nazaj, ki jo vzdržuje Slovensko zdravniško društvo.

Prihaja do širjenja pojavnosti rumene mrzlice v Braziliji tudi na območja, za katera brazilsko ministrstvo za zdravje doslej ni priporočilo cepljenja. V obdobju od 1. 7. 2017 do 17. 4. 2018 so v Braziliji zabeležili 1.157 primerov rumene mrzlice in 342 smrtnih primerov (v primerljivem obdobju leta 2016/2017 pa 733 primerov okužbe in 241 smrtnih primerov).

Popotniki lahko več podatkov o razširjenosti rumene mrzlice prejmejo na spletni strani brazilskega ministrstva za zdravje, kjer so na voljo tudi zemljevidi razširjenosti bolezni ter spisek občin, kjer brazilsko ministrstvo za zdravje v tem trenutku priporoča cepljenje. Brazilsko ministrstvo za zdravje je že sporočilo, da bo uveljavilo priporočilo za cepljenje za celotno območje Brazilije in sicer postopno do aprila 2019. Dodatne informacije o rumeni mrzlici so dostopne tudi na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznega cepljenja, ko  se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki pred potovanjem glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination; http://www.who.int/ith/yellow-fever-risk-mapping/en/).    
 
V Braziliji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi  zika (več o virusu zika http://www.nijz.si/sl/zika-virus), denge in chikungunye. Skupno jim je, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev. 
 
V določenih predelih države je prisotna malarija.

Javni prevoz in taksi

Popotnikom svetujemo previdnost pri uporabi javnega prevoza, še posebno v času prometnih konic, saj so takrat žeparji zelo dejavni. V Riu de Janeiru je na splošno varneje uporabljati podzemno železnico kot avtobus. Predplačniške kartice za uporabo metroja lahko kupite na vsaki postaji metroja, kjer jih lahko kasneje tudi polnite.

Ne uporabljajte neformalnih belih kombijev in minibusov s črtami ob strani, ki se sicer ustavljajo na označenih avtobusnih postajališčih. Gre za neuradni prevoz, ki ni varen.

Uporabljajte samo uradne taksije, ki so parkirani na posebej za to označenih mestih, ali taksije, ki vam jih pokličejo v hotelu. 

Vožnja z avtom in najem avtomobila

Najem avtomobila je mogoč na vseh pomembnejših letališčih v Braziliji, kjer svoje storitve ponujajo mednarodna rent-a-car podjetja. V ceni najema avtomobila običajno niso zajeti stroški zavarovanja, saj slednje ni obvezno. Svetujemo, da se o tipih zavarovanj pozanimate in da jih vključite v najem avtomobila.

V Braziliji je v veljavi ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola (0,00 ‰). V kolikor boste vozili pod vplivom alkohola bo zoper vas stekel sodni postopek. Kazni znašajo od 12-mesečne prepovedi vožnje do 3-letne zaporne kazni.

V Braziliji je a vožnjo z motornimi vozili podnevi na avtocestah, hitrih cestah in zunaj mestnih središč obvezna uporaba pozicijskih žarometov.

Svetujemo, da v Braziliji z avtom potujete zgolj podnevi.

Plavanje

Bodite pozorni na močne tokove ob plažah atlantskega oceana. Pred plavanjem se pozanimajte pri lokalnih prebivalcih, ali je plavanje na določeni plaži varno.